Bibliai történetek
2016. március 02. írta: Kisrekus

Bibliai történetek

noahs-ark-zoom.jpg

 

Milyen gyümölcsöt kóstolt meg Ádám és Éva bűnbeeséskor az Édenkertben?

Mivel ölte meg Káin testvérét, Ábelt?

Hányasával vitte fel Noé a bárka fedélzetére az állatokat?

Sokak számára, akik vallásos nevelést kaptak, vagy régebb óta hívők, bizonyára ismerősen csengenek ezek a bibliai történetek, annyira, hogy gondolkozás nélkül tudnak válaszolni a fenti kérdésekre, de vajon hányan nyitották ki a Bibliát, hogy ellenőrizzék, pontosan mit is mond ezekről a Szentírás? Biztos, hogy a te válaszaid biblikusak lennének?

Az első kérdésre például a többség határozottan azt válaszolná, hogy egy alma volt, de a helyzet az, hogy ez a feltevés sehol az írásokban nem szerepel. Miért hisszük mégis így? Mert hívő életünk jelentős részében ezt tanultuk.  Az alma képe az idők folyamán szinte teljesen összefonódott az ember bukásának történetével, a képes Bibliák és bibliai színezők  szinte kivétel nélkül almákat ábrázolnak, szóval gyakorlatilag erre lettünk programozva. Közben lehet, hogy páran kinyitottátok a Bibliátokat, hogy megnézzétek miről beszélek.... hiszen határozottan emlékeztek rá, hogy ott volt az az alma... pedig nem.

"A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek. s monda az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk; De annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepette van, azt mondá Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok. És monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg; Hanem tudja az Isten, hogy amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói. És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék." I. Mózes 3:1-6

És mi a helyzet Ábel meggyilkolásával? A hagyományos történet szerint Káin egy kővel ütötte le Ábelt és így követte el az első gyilkosságot, de mit  ír erről a Biblia?

És szól s beszél vala Kain Ábellel, az ő atyjafiával. És lőn, mikor a mezőn valának, támada Kain Ábelre az ő atyjafiára, és megölé őt. I. Mózes 4:8

A Noét illető kérdésre a többség azonnal rávágná, hogy az állatok kettesével, párban mentek be a bárkába, de vajon megállja e a helyét ez a válasz, ha összevetjük a Bibliában leírtakkal?

"De te veled szövetséget kötök, és bemégy a bárkába, te és a te fiaid, feleséged és a te fiaidnak feleségei teveled. És minden élőből, s minden testből, mindenből kettőt-kettőt vígy be a bárkába, hogy veled együtt életben maradjanak: hímek és nőstények legyenek. A madarak közül az ő nemök szerint, a barmok közül az ő nemök szerint és a földnek minden csúszó-mászó állatjai közül az ő nemök szerint; mindenből kettő-kettő menjen be hozzád, hogy életben maradjanak." I. Mózes 6:18-20

Eddig stimmel, de lássuk tovább, hiszen itt még nem ért véget a történet...

"Monda az Úr Noénak: Menj be te, és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben. Minden tiszta baromból hetet-hetet vígy be, hímet és nőstényét; azokból a barmokból pedig, amelyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényét. Az égi madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényét, hogy magvok maradjon az egész föld színén." I. Mózes 7:1-3

Szóval a tiszta állatokból hetet-hetet, a tisztátalanokból pedig kettőt-kettőt... Hmmm, ez bizony nem egyezik az általában ismert történettel. Miért nem hallunk erről  a gyülekezetekben? Miért nem így tanítjuk Noé történetét a gyerekeinknek?

Ahhoz, hogy megértsük miért utasította Isten Noét, hogy a tiszta állatokból hetet-hetet vigyen a bárkára, el kell olvasnunk a 3. Mózes 11. és az 5. Mózes 14. fejezeteket, melyekben Isten emlékezteti  népét, hogy mi az amit eledelnek teremtett számukra és mi az amit nem. Azért fogalmazok így, hogy "emlékeztette" őket, hiszen Noé az 1. Mózes 7. fejezetében láthatóan tisztában volt vele, mi számított tisztának, avagy tisztátalannak.

A fenti három csak néhány példa arra, hogy gyerekként, vagy ifjú hívőként hogyan vettünk készpénznek olyasmiket, amik valójában nem teljesen egyeznek a Szentírással. Van ezeknek bármi jelentősége? Szerintem igen. Talán apróságnak tűnnek, de nem azok. Ezek a dolgok ugyanis fémjelzik, hogy milyen könnyen elhiszünk dolgokat, különösen ha a szüleinktől, vagy esetleg egy általunk, családunk által nagyra becsült lelkipásztortól halljuk.

Ezek után jogosan felmerülhet a kérdés... vajon miket tanultunk még, amik nem teljesen bibliai alapokon nyugszanak? Jézus tényleg Karácsonykor született? Jónást valóban egy bálna falta fel? A szombat csakugyan vasárnapra változott? A három bölcs igazán jelen volt Jézus születésekor? Isten törvénye tényleg a keresztfára lett szegezve?

Ne higgyetek az emberek igazságában, ne higgyetek nekem se! Imádkozzatok, nyissátok ki a Bibliát és előítéletek nélkül kezdjétek el a legelejétől olvasni. Tanulmányozzátok az Írásokat, kutassátok a kontextust, kérdezzetek, kételkedjetek, teszteljétek a hiteteket. Miért hiszitek amit hisztek?

Legyetek olyanok mint a béreaiak "kik bevevék az ígét teljes készséggel, naponként tudakozva az írásokat, ha úgy vannak-é ezek".

A bejegyzés trackback címe:

https://ebredes.blog.hu/api/trackback/id/tr668434864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása