Mit tenne Yeshua/Jézus?
2016. április 20. írta: Kisrekus

Mit tenne Yeshua/Jézus?

12991025_10206209325136986_4210891428053438134_n.jpg

Sajnos számos a Biblia Istenében hívő személy -  idén április 22-ig kis családunkat is beleértve - még sosem ünnepelte meg a Páska nevet viselő bibliai ünnepsorozatot. A kérdés, amit e cikkben boncolgatni szeretnék az, hogy nekünk keresztényeknek, az az Krisztus követőinek vajon van e bármi közünk ehhez az ünnephez és jó e, fontos e megünnepelnünk? Ha van kedvetek a cikk végén, megjegyzésben osszátok meg ti is a gondolataitokat a témában, de most kezdem az enyémekkel...  

Szóval, Krisztus követése ugyebár azt jelenti, hogy minden igyekezetünkkel az Ő példáját követjük, úgy szeretnénk élni, járni -kelni, ahogy Ő tette. Igaz?

Tudtátok, hogy Yeshua (Jézus) megtartotta a Páska Ünnepet? Bár sajnos a mi Bibliánkban rendszerint húsvétnak fordítják, ami elég összezavaró, az angol fordításban és az eredeti görögben a húsvét helyén minden esetben Passover, illetve  a G3957 πάσχα (paszkha)  szó szerepel.

“Ő pedig monda: Menjetek el a városba ama bizonyos emberhez, és ezt mondjátok néki: A Mester üzeni: Az én időm közel van; nálad tartom meg a húsvétot (G3957 πάσχα (paszkha)  tanítványaimmal.” Máté 26:18

“És a hová bemegy, mondjátok a házi gazdának: A Mester kérdi: hol van az a szállás, a hol megeszem az én tanítványaimmal a húsvéti (G3957 πάσχα (paszkha) bárányt?” Márk 14:14

“És monda nékik: Kívánva kívántam a húsvéti (G3957 πάσχα (paszkha) bárányt megenni veletek, melőtt én szenvednék:” Lukács 22:15

Ezekből a versekből,  a kontextusukat vizsgálva, egyértelműen kiderül, hogy Megváltónk igenis fontosnak tartotta és ünnepelte a Páska ünnepet. Még nézzünk meg egy másik szakaszt Pál leveleiből mielőtt tovább lépnénk:

Tisztítsátok el azért a régi kovászt, hogy legyetek új tésztává, a minthogy kovász nélkül valók vagytok; mert hiszen a mi húsvéti (G3957 πάσχα (paszkha) bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk. Azért ne régi kovászszal ünnepeljünk, sem rosszaságnak és gonoszságnak kovászával, hanem tisztaságnak és igazságnak kovásztalanságában.  1 Korinthus 5:7-8

Pál ebben a versben nyilvánvalóan arra biztatja a Korinthusiakat, hogy ünnepeljenek és úgy gondolom, hogy mindenki aki a Messiás követőjének vallja magát, az Ő nyomdokaiban járva tartania kellene. Tudom, hogy ez sokak számára új, ahogy nekem és a családomnak is, hiszen eddig nem ezt tanultuk. A magam részéről sokáig  szinte  semmit sem tudtam erről az ünnepről. De a hangsúly nem is a tökéletes kivitelezésen van, hanem  hogy megemlékezzünk Róla és méltó helyén kezeljük.

Bátran ki merem jelenteni, hogy az Úr ünnepei közül sok tekintetben ez a legjelentősebb ünnepünk, hiszen Ő Maga a Páska bárány, de most beszéljünk egy kicsit az  ünnep kezdeteiről.

A Páska ünnep megemlékezés Izrael Egyiptomból való szabadulására. A történetet a 2. Mózes  könyvében  olvashatjátok el. Dióhéjban az Izraeliták szolgák voltak… YHVH (Isten) kérte Mózest, hogy utasítsa a fáraót a felszabadításukra... a fáraó megtagadta a kérést… YHVH csapásokat küldött…sok sok csapást...  aztán az Ő instrukciói szerint az Izraeliták megöltek egy bárányt, melynek véréből házaik ajtófélfáira hintettek… így a halál angyala mely Egyiptom első szülötteit elvitte, elment mellettük … Ezt követően a fáraó elengedte őket…  A bárányt tűzön sütve kovásztalan kenyérrel és keserűfüvekkel még aznap éjjel meg kellett enniük, majd  nagy sietséggel távoztak Egyiptomból és a következő 7 napig az Úr parancsára csak kovásztalan kenyeret ettek.

A nem messiáshívő zsidók egy tradicionális széder estén, az egyiptomi kimenekedésre összpontosítanak, kovásztalan kenyeret (maceszt) esznek, haroszettel ami alma, mogyoró, fahéj és bor keveréke és a malterre /téglákra emlékeztet melyekből rabszolgaként kellett építkezzenek, illetve sós vízbe mártott keserűfüveket  a sok szenvedésre és könnyekre megemlékezve. A gyerekek kérdéseket tesznek fel, majd elmesélésre kerül a történet  és  az idevágó részleteket olvasnak a Szentírásból.

Számunkra, Yeshua  (Jézus) hívők számára ez az ünnep azonban még nagyobb jelentőséggel bír, amikor ráeszmélünk, hogy Yeshua nem csak ünnepelte, de Ő maga a Páska Bárány – Aki meghalt, hogy megváltást hozzon népének/nekünk. Nem véletlen, hogy pont Páska ünnepen feszítették keresztre. Ez mind része volt Mennyei Atyánk csodálatos tervének. Mi a Messiás követőinként tehát nem csupán az egyiptomi szolgaságból való kiemenekedésre, de Yeshua által a bűn rabságából való szabadulásunkra emlékezve ünneplünk.

A Páska ünnep egy egy napos ünnep, melyet a hét napos Kovásztalan kenyér ünnepe követ. Ez az az időszak, melyet megelőzően minden kovászos dolgot kitakarítunk, eltávolítunk az otthonunkból, majd hét napon át csak kovásztalan kenyeret eszünk. A kovász az elterjedt magyarázattal ellentétben nem csupán a bűn jelképe a Szentírásban, hiszen az Ige szerint az Úrnak is van kovásza és tudjuk, hogy Ő bűntelen. A kovász Egyiptom kovászát, az ottani tradíciókat, kultúrát, az  Istentelen dolgokat, bálványimádást jelképezi. Ezt kellett az Izraelitáknak maguk mögött hagyniuk és megtérni ezekből, ahogy nekünk is a bűnből mielőtt megkaphatjuk az Úr kovászát, a Szent Szellemet, az igazságot. A régi kovász  környezetünkből való eltávolítása szimbolizálja erőfeszítéseinket, hogy levetkőzzük azokat a régi szokásokat, tradíciókat, bűnöket, melyek Istenhez fordulásunk előtt jellemeztek minket.  Ahogy a feljebb idézett Pál levélben olvashattuk:

“Tisztítsátok el azért a régi kovászt, hogy legyetek új tésztává, a minthogy kovász nélkül valók vagytok; mert hiszen a mi húsvéti (G3957 πάσχα (paszkha) bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk. Azért ne régi kovászszal ünnepeljünk, sem rosszaságnak és gonoszságnak kovászával, hanem tisztaságnak és igazságnak kovásztalanságában.  1 Korinthus 5:7-8

Az emberek többsége most pénteken, Április 22-én tartja a Páska ünnepet. Miután I. U. 70, azaz a templom lerombolása óta nem szokás bárányt áldozni és enni, helyette sok családban félretesznek egy darab maceszt jelképként, melyet az ünnepi vacsora után fogyasztanak el.

Utolsó gondolatként még annyit fűznék hozzá, hogy gondoljunk a Páska Bárányra, Yeshuára a szeplőtelen Bárányra, Aki feláldozta magát értünk. A legelső Páska ünnep és Isten fiának Páska báránnyá válása között, több mint lenyűgöző a párhuzam és nagyon szomorú, hogy sok kereszténynek nincs tudomása erről. Ha tehát kereszténynek vallod magad és még sosem ünnepelted a Páska  és a Kovásztalan Kenyér ünnepét, arra biztatlak, hogy változtass ezen. Kövesd te is Megváltónk példáját és a szemed egészen új módon megnyílik majd a Biblia igazságaira! Shalom! :)

Alább szeretnék megosztani egy pászka/kovásztalan kenyér receptet amit most fogok kipróbálni:

pesach.jpgHozzávalók:

  • 1,5 egység  teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1,5 egység evőkanál finomliszt
  • 1 egység víz
  • só (opcionális)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra 18 percig. Ezután a hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverve elkészítjük a tésztát. Annyi víz szükséges hozzá, amennyi egy lágy, könnyű és nem ragadós tésztához szükséges. Ha kész a tészta, kinyújtjuk deszkára kb. ujjnyi vastagságúra. A felszínét felcsíkozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 2-3 perc alatt ropogósra sütjük. A hagyományos kenyérszeletekhez hasonlóan fogyasztható. Pástétomokkal, mint pl a padlizsánkrém különösen finom, de ehetünk hozzá bármilyen zöldséget és lekvárt is, illetve bedörzsölhetjük fokhagymával.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebredes.blog.hu/api/trackback/id/tr718647146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása