Tudakozzátok az írásokat!
2016. április 26. írta: Kisrekus

Tudakozzátok az írásokat!

 

showimage_ashx.jpg

 

Ha az Ószövetségi írások tükrében megvizsgálnád a Pál levelekkel kapcsolatos értelmezésedet, vajon megállná a helyét, vagy közvetlen ellentmondásban állna vele? Jó elgondolkozni ezen.

Ha igaz, hogy a béreai hívők Pál apostol minden egyes szavát összevetették az írásokkal és készséggel tesztelték leveleinek igazságtartalmát, hamar felmerül a kérdés, hogy mit értenek ezek az Igeversek “írások” alatt és mégis mit vizsgáltak Pál levelein?

 

“Az atyafiak pedig azonnal, azon éjszakán elküldék Pált Silással egyetemben Béreába; kik mikor odamentek, elmenének a zsidóknak zsinagógájába. Ezek pedig nemesb lelkűek valának a Thessalonikabelieknél, úgymint kik bevevék az ígét teljes készséggel, naponként tudakozva az írásokat, ha úgy vannak-é ezek.” Ap. Csel. 17:10-11

 

A szóban forgó “írások” a zsidó béreaiak számára vajon Jakab és Péter levelei voltak? Esetleg az Apostolok Cselekedetei, vagy netán a Máté Evangéliuma? Vagy pedig a Tóra (törvény), a próféták és  iratok, melyeket leggyakrabban Ószövetségként említünk?

Az utóbbi logikusabbnak hangzik, igaz? Hiszen tudjuk, hogy az Újszövetségi könyvek ekkor még nem léteztek.

A kérdésem a fentiek tükrében tehát a következő: Ha a béreaiak valóban az Ószövetséggel összevetve tesztelték Pál szavait és tanításait, az V. Mózes 13. fejezetét is beleértve, de mégsem nyilvánították őt hamis prófétának - amit a ma népszerű nézeteket véve alapul, hogy Pál bármit elvett, vagy hozzáadott volna a törvényhez, biztos megtettek volna - akkor vajon ki ítéli meg tévesen Pál írásait?

 

Mikor te közötted jövendőmondó, vagy álomlátó (próféta) támad és jelt vagy csodát ád néked; Ha bekövetkezik is az a jel vagy a csoda, a melyről szólott vala néked, mondván: Kövessünk idegen isteneket, a kiket te nem ismersz, és tiszteljük azokat:

Ne hallgass efféle jövendőmondónak beszédeire, vagy az efféle álomlátóra; mert az Úr, a ti Istenetek kísért titeket, hogy megtudja, ha szeretitek-é az Urat, a ti Isteneteket teljes szívetekből, és teljes lelketekből?

Az Urat, a ti Isteneteket kövessétek, és őt féljétek, és az ő parancsolatait tartsátok meg, és az ő szavára hallgassatok, őt tiszteljétek, és ő hozzá ragaszkodjatok.

Az a jövendőmondó pedig vagy álomlátó ölettessék meg; mert pártütést hirdetett az Úr ellen, a ti Istenetek ellen, a ki kihozott titeket Égyiptom földéből, és megszabadított téged a szolgaságnak házából; hogy elfordítson téged arról az útról, a melyet parancsolt néked az Úr, a te Istened, hogy azon járj. Gyomláld ki azért a gonoszt magad közül. “ V. Mózes 13:1-5

 

Vajon a Pált személyesen is ismerő béreaiak tévedtek Pállal kapcsolatban? Tényleg azt tanította, hogy Isten Törvénye érvényét veszítette a Messiásban hívők számára, ami miatt Isten törvényének értelmében, amivel a béreaiak összevetették az írásait - azonnal kivívta volna a hamis próféta státuszt? Vagy elképzelhető, hogy a modern egyház, teológia téved, mely így 2000 év elteltével, egy teljesen más kultúrában növekedve eltávolodott a gyökereitől?

Lehetséges, hogy esetleg a te gyülekezeted is tévedésben leledzik Pál állítólagos törvényellenességét illetően? Ez esetben talán bölcs döntés lenne mostantól felülvizsgálni a tanításokat, átértékelni Isten írásban kinyilvánított akaratát (törvényét), melyet a ma népszerű keresztény doktrinákkal ellentétben - Ő maga tökéletesnek (Zsoltárok 19) könnyen megtarthatónak (V. Mózes 30.) és örökké tartónak nyilvánított (Zsoltárok 119)

Gondold át... sőt tegyél még többet... légy te magad is egy nemes lelkű béreai, aki készséggel tudakozza az írásokat és teszteli a hitének alapjait képező doktrinákat, hogy igazak e!

 

“Mert jó tanulságot (doktrinát) adok néktek; az én tudományomat (törvényemet) el ne hagyjátok.” Péld. 4:2

 

Shalom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebredes.blog.hu/api/trackback/id/tr848664974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása