Isten törvénye és a szabadság
2016. március 21. írta: Kisrekus

Isten törvénye és a szabadság

 

freedom.jpg

Adós vagyok még a Sabbath cikk folytatásával, de ma reggel megragadta a figyelmem Magyar Hajnalka cikke a fegyelmezésről, illetve szabályok fontosságáról a gyereknevelésben és miután megihletett  a számomra kiugró párhuzam a hívők Isten törvényéhez való viszonyával, meg szeretnék osztani pár gondolatot a témában.

Néhány idézet a cikkből, melyet forrásként belinkelek majd e blogcikkem alá:

"Szabadság és fegyelmezés között csak látszólagos az ellentmondás, hiszen éppen a fegyelmezettség ruházza fel belső szabadsággal azt, aki a birtokában van. Mi is a célunk? Hogy a gyerekben kialakuljon a belülről fakadó "igen" a jóra."

"Ha valaki gyerekként nem szokja meg a terelgető korlátokat, később mindenféle külső és belső görcsök rabja lesz.... A döntéseihez nem lesz meg a kellő belső motiváció. Minden kialakulatlan személyiség vezetést igényel, az irányítási vákuum később visszaüt. Ráadásul a fegyelmezés hiányát a gyerek a törődés hiányaként éli meg, s kötődésében sérül... Ilyenkor az is megesik, hogy kézbe veszi a dolgokat és ő akar irányítani, de persze nem képes rá, így csak követelőzik és kaszabol."

Hívő életem jelentős részében azt tanultam, hogy Isten törvénye rabság, amely Jézussal együtt a keresztfára lett szegezve. "Nincsenek szabályok, a tetteink többé nem számítanak, azt csinálunk amit akarunk, hiszen Jézus eltörölte a törvényt és szabaddá tett minket." Számos irányzat hasonló érvekkel, Jézust egy laza hippiként mutatja be,  Aki kereszthalálával minden korlátot eltávolított az életünkből...

Ezzel szemben a teljesség igénye nélkül idéznék néhány verset a Bibliából az Úr törvényével kapcsolatban:

1. Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; 2. Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. (Zsoltárok 1:1-2)

8. Az Úrnak törvénye tökéletes, megeleveníti a lelket; az Úrnak bizonyságtétele biztos, bölcscsé teszi az együgyűt. 9Az Úrnak rendelései helyesek, megvidámítják a szívet; az Úrnak parancsolata világos, megvilágosítja a szemeket. (Zsoltárok 19: 8-9)

4. Mert az Úr szava igaz, és minden cselekedete hűséges. 5. Szereti az igazságot és törvényt; az Úr kegyelmével telve a föld. (Zsoltárok 33: 4-5)

30. Bölcsességet beszél az igaznak szája, és a nyelve ítéletet szól.31. Istenének törvénye van szívében, lépései nem ingadoznak. (Zsoltárok 37: 30-31)

Boldog ember az, akit te megfeddesz Uram, és akit megtanítasz a te törvényedre; (Zsoltárok 94:12)

Boldog, aki megtartja a törvényt, és igazán cselekszik minden időben. (Zsoltárok 106: 3)

Boldogok, akiknek útjok feddhetetlen, akik az Úr törvényében járnak. (Zsoltárok 119:1)

A 119 Zsoltár átolvasását különösen ajánlom. Az egész Zsoltár az Úr törvényének magasztalásáról szól.

"A te igazságod igazság örökké, és a te törvényed igaz." Zsoltárok 119: 142)

Uram! vágyódom a te szabadításod után, és a te törvényed nékem gyönyörűségem. (Zsoltárok 119: 174)

Hogy is van az a vers? "És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (János 8:32) Hmmm....

6. Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik.7. Az igazaknak valóságos jót rejteget, paizst a tökéletesen járóknak, 8. Hogy megőrizze az igazságnak útait, és kegyeseinek útját megtartja.9. Akkor megérted az igazságot, és törvényt és becsületességet, és minden jó útat. (Péld. 2:6-9)

Mert jó tanulságot (doktrinát) adok néktek; az én tudományomat (törvényemet) el ne hagyjátok. (Péld. 4:2)

A semmirevaló bizonyság csúfolja a törvényt; az istentelenek szája elnyeli a gonoszságot. (Péld. 9:28)

Valaki elfordítja az ő fülét a törvénynek hallásától, annak könyörgése is útálatos. (Péld. 28: 9)

Figyeljetek reám, én népem, és reám hallgassatok, én nemzetem! mert tanítás megy ki tőlem, és törvényemet a népek megvilágosítására megalapítom.5Közel igazságom, kijő szabadításom, és karjaim népeket ítélnek: engem várnak a szigetek, és karomba vetik reménységüket.6Emeljétek az égre szemeiteket, és nézzetek a földre ide alá, mert az egek mint a füst elfogynak, és a föld, mint a ruha megavul, és lakosai hasonlókép elvesznek; de szabadításom örökre megmarad, és igazságom meg nem romol.7. Hallgassatok rám, kik tudjátok az igazságot, te nép, kinek szívében van törvényem! ne féljetek az emberek gyalázatától, és szidalmaik miatt kétségbe ne essetek! 8. Mert mint a ruhát, moly emészti meg őket, és mint a gyapjat, féreg eszi meg őket, és igazságom örökre megmarad, és szabadításom nemzetségről nemzetségre! (Ézsaiás 51:4-8)

Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.32. Nem ama szövetség szerint, amelyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, amelyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de akik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr. 33. Hanem ez lesz a szövetség, amelyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.

Mert ez az a szövetség, melyet kötök az Izráel házával, ama napok multán, mond az Úr: Adom az én törvényemet az ő elméjökbe, és az ő szívökbe írom azokat, és leszek nekik Istenök és ők lesznek nekem népem. (Zsidó 8:10)

Ez az a szövetség, melyet kötök velök ama napok után, mondja az Úr: Adom az én törvényemet az ő szíveikbe, és az ő elméjökbe írom be azokat, (Zsidó 10:16)

Aki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal; (Zsidó 10:28)

Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38. Ez az első és nagy parancsolat. 39A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.40. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták. (Máté 22:38-40)

A szeretet nem illeti gonosszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet. (Róma 13:10)

Azért ám a törvény szent, és a parancsolat szent és igaz és jó. (Róma 7:12)

Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint; (Róma 7:22)

Jézus a farizeusoknak: "Épen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belől rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel." (Máté 23:28)

És mivelhogy a gonoszság (törvénytelenség) megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. (Máté 24: 12)

És akkor fog megjelenni a törvénytaposó, akit megemészt az Úr az ő szájának lehelletével, és megsemmisít az ő megjelenésének feltűnésével; (II. Thess. 2:8)

Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség. (1. János 3:4)

De aki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad amellett, az nem feledékeny hallgató, sőt cselekedet követője lévén, az boldog lesz az ő cselekedetében. (Jakab 1:25)

Isten törvénye jó, szent, tökéletes, boldoggá, bölccsé, szabaddá tesz, életet ment. Isten a szeretet és Ő útmutatásul adta az Ő törvényeit, hogy azokban járva jó életünk legyen.

9. És bővölködővé tesz téged az Úr, a te Istened kezeidnek minden munkájában, a te méhednek gyümölcsében, a te barmodnak gyümölcsében és a te földednek gyümölcsében, a te jódra. Mert hozzád fordul az Úr és öröme lesz benned a te jódra, amiképpen öröme volt a te atyáidban.10. Hogyha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, megtartván az ő parancsolatait és rendeléseit, amelyek meg vannak írva e törvénykönyvben, és ha teljes szívedből és teljes lelkedből megtérsz az Úrhoz, a te Istenedhez.11. Mert e parancsolat, a melyet én e mai napon parancsolok néked, nem megfoghatatlan előtted; sem távol nincs tőled (nem túl nehéz)....  (V. Mózes 30:9-11)

És "Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Fil. 4:13) Halleluyah!

Hálából amiért előbb szeretett és megváltott minket, válasszuk hát az életet, járjunk az Ő útain!

"15. Lám elődbe adtam ma néked az életet és a jót: a halált és a gonoszt.16. Mikor én azt parancsolom néked ma, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet, hogy járj az ő útain, és tartsd meg az ő parancsolatait, rendeléseit és végzéseit, hogy élj és szaporodjál, és megáldjon téged az Úr, a te Istened a földön, amelyre bemégy, hogy bírjad azt." (V. Mózes 30:15-16)

Shalom! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Források:

gyereknevelős cikk: http://zaol.hu/hirek/miert-eppen-en-legyek-szigoru-uzsalyne-dr-pecsi-rita-a-fegyelmezesrol-1757805

Versek: biblia.hit.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ebredes.blog.hu/api/trackback/id/tr128509364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása